CERCUL DE PICTURA - SOARELE DIN SUFLET

CERCUL DE PICTURA - SOARELE DIN SUFLET

Press Release




TVR1, (1 noiembrie 2013), Emisiunea "Oameni ca noi",
Cercul de Pictura - Soarele din Suflet.
Producator tv Cristina Ţilică, TVR1





TVS Brasov, (20 iulie 2013), Emisiunea "Caruselul Vietii",
SOARELE DIN SUFLET (part 1)
Realizator tv Irina Palade, TVS





TVS Brasov, (20 iulie 2013), Emisiunea "Caruselul Vietii",
SOARELE DIN SUFLET (part 2)
Realizator tv Irina Palade, TVS
http://www.youtube.com/watch?v=Qb1VoaH4bTQ






MIXTV BRASOV - Stiri (minutul 19,00)
http://www.mixtvbrasov.ro/19205-stiri-26-04-2013/






MIXTV BRASOV - Brasovul Tau (articol)
http://www.brasovultau.ro/articol/stiri/emotia-picturii-nevazute-.html







Expozitia de pictura "Emotia Picturii Nevazute"
http://www.youtube.com/watch?v=QzTiIgmcP_k







Fundatia Vodafone Romania
http://fundatiavodafone-blog.ro/2013/11/25/soarele-din-suflet/







sursa: MYTEX (3 iunie 2013)
autor: LILIANA JIGHIRA

BRASOV. AU PICTAT CEEA CE NU VOR PUTEA VEDEA NICIODATA

Unii sunt cufundaţi în întuneric, alţii abia disting nişte umbre, dar nici unul nu ştie cum arată chipurile celor dragi, nici ce culoare au iarba, cerul şi soarele. Cu toate acestea, le-au pictat, aşa cum au pictat şi tricolorul României, apoi şi-au expus creaţiile, punându-şi astfel sufletul pe tavă, în faţa tuturor. Este vorba despre expoziţia „Emoţia picturii nevăzute”, organizată de Consiliul Judeţean Braşov şi Asociaţia Catharsis. Zece copii nevăzători, au expus, plini de emoţii, 18 picturi şi două panouri despre activitatea lor, desenele pline de culoare fiind realizate la Centrul de zi „Rază de lumină”, împreună cu pictorul Dan Brad.

„Când pictez, mă gândesc la Da Vinci!”

Expoziţia, ce poate fi vizitată de oricine până la jumătatea acestei luni, se află pe holurile Consiliului Judeţean Braşov şi ale Prefecturii, iar la vernisaj, copiii au primit din partea CJ diplome de excelenţă şi pachete cu dulciuri. În plus, conducerea CJ le-a oferit acestora intrare gratuită timp de un an la Centrul Agrement de sub Tâmpa. Această expoziţie, a copiilor nevăzători, este prima de acest gen din România şi printre puţinele din lume. 

„Ideea de a picta împreună cu persoane nevăzătoare a încolţit în mintea mea de foarte mult timp, din momentul când am văzut că pot picta cu sufletul şi că pot aşterne pe pânză, soarele din suflet, aşa cum am mai spus”, a declarat cu modestie, la vernisaj, pictorul Dan Brad. Tot el a explicat cum pictează copiii  nevăzători. Pentru ei culorile au numele unor stări sufleteşti, astfel că nu pictează cu roşu, galben şi albastru, ci cu dragoste, puritate şi binecuvântare. Extrem de emoţionaţi la vernisaj, pictorii nevăzători abia au reuşit să-şi transforme în cuvinte trăirile. Întrebat la ce se gândeşte când pictează, unul dintre ei a dat un răspuns ce a uluit asistenţa: „La Da Vinci!”

Transformă o dizabilitate în abilităţi.

Iniţiatorii acestui demers, preşedinta Asociaţiei Catharsis, Azota Popescu, dar şi senatorul liberal Sebastian Grapă, au precizat că expoziţia este parte a unui proiect educaţional finanţat de Schaeffler România, ce va continua cu ateliere periodice susţinute de pictorul Dan Brad la Centrul de zi „Rază de lumină”. „Această expoziţie este o mărturie a şansei la educaţie, oferită copiilor nevăzători de Dumnezeu prin aleşii Lui – oameni speciali pentru copii speciali. Avem credinţa că şi prin această formă de terapie prin artă, vom reuşi să transformăm o dizabilitate în abilităţi. Să nu vezi şi totuşi să visezi că poţi să pictezi chipul mamei pe care nu l-ai văzut niciodată este sublim! Cum sublimă este ideea pictorului braşovean Dan Brad de a realiza un cerc de pictură pentru copiii braşoveni nevăzători! Sublim!”, a declarat Azota Popescu.






sursa: MONITORUL EXPRES (3 iunie 2013)
autor: MIHAELA PARGHEL

CULORILE INIMII. PRIMA EXPOZITIE DE PICTURA A COPIILOR NEVAZATORI

Copiii de la Centrul de Zi „Rază de lumină” şi-au prezentat în week-end prima expoziţie cu lucrările artistice realizate în ultima lună, la cercul de pictură coordonat de artistul plastic Dan Brad. Expoziţia amenajată în holul Consiliului Judeţean este cu atît mai specială cu cît a fost realizată exclusiv de copiii nevăzători sau cu deficienţe grave de vedere, care au avut totuşi curajul să se îndrepte spre lumea culorilor şi să picteze pe pînză imagini pe care nu le-au văzut decît cu ochii minţii. Cei mici au fost răsplătiţi de Consiliul Judeţean la inaugurarea expoziţiei. Fiecare dintre ei a primit din partea preşedintelui CJ, Aristotel Căncescu, un abonament anual la Centrul „Agrement” de sub Tîmpa, iar din partea senatorului Sebastian Grapă, pacheţele cu dulciuri, de Ziua Internaţională a Copilului. Susţinătorii copiilor la prima lor expoziţie au fost părinţii, dar şi membrii Comisiei de Sănătate şi Asistenţă Socială din Consiliul Judeţan, care au preluat, spre finanţare, Centrul „Rază de lumină”. 

“Imi pun sufletul pe panza”

Cercul de pictură a „prins” din plin la copiii care vin la Centrul „Rază de lumină”. Fiecare pictează şi face exerciţii de imaginaţie gîndindu-se cum ar arăta, în realitate, soarele pe care îl conturează pe pînză sau tricolorul. „Cînd pictez, mi-l imaginez pe Da Vinci, cum făcea la fel”, spune Bogdan Suciu, unul dintre copiii nevăzători îndrăgostiţi de pictură. „Cînd pictez, eu simt că trăiesc”, spune la rîndul său, Radu, un alt copil care vine la lecţiile de pictură ale lui Dan Brad. „Îmi aşez sufletul pe pînză mereu”, explică şi Ştefan, încîntat de lucrul cu culorile. Copiii care vin la cercul de pictură organizat la Centrul „Rază de lumină” nu sînt trecuţi de vîrsta adolescenţei, însă nu mulţi dintre ei se pot lăuda că pot vedea lumina zilei. Cu toate astea, picturile expuse în holul Consiliului Judeţean sînt pline de culoare si de sens.  
 
Tricolorul si Soarele

Pînzele au două teme principale: „tricolorul- roşu, galben şi albastru, pentru că sînt culorile cunoascute de toată lumea şi au o însemnătate naţională, şi soarele, pe care îl regăsim în sufletul lor”, spune Dan Brad, profesorul cu cei mici. „Copiii au pus pe pînză soarele şi tricolorul, aşa cum şi-au imaginat ei. Culorile au texturi diferite, şi în acest mod am putut lucra cu cei mici”, spune pictorul Dan Brad, care a avut iniţiativa creării unui cerc de pictură la Centrul de zi „Rază de lumină”. Lucrul cu copiii nevăzători sau cu deficienţe grave de vedere a fost o provocare pentru artistul plastic, conştient că „pictura se poate realiza, în mod normal, numai cu ajutorul vederii”. Însă primele rezultate ale cercului de pictură de la Centrul „Rază de lumină” sînt impresionante şi dau speranţe, atît părinţilor cît şi coordonatorilor centrului. „Fiecare culoare are textura proprie, iar în final, copiii îşi pun sufletul pe pînză cînd pictează”. Acesta pare să fie secretul lucrărilor artistice realizate de micuţii pentru care lumina ochilor este doar un vis. „Maniera de pictură folosită este desprinsă din expresionismul abstract”, spune Dan Brad, care este convins că tipul de pictură ales pentru copiii cu deficienţe de vedere, „poate fi realizat de oricine, cu ochii închişi”.







sursa: BUNA ZIUA BRASOV (2 IUNIE 2013)
autor: IULIAN RINDER

PICTURA… NEVAZUTA

Prima expoziţie de pictură din România a copiilor nevăzători a fost vernisată la Braşov. 

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului, Consiliul Judeţean Braşov şi Asociaţia Catharsis au organizat expoziţia „Emoţia picturii nevăzute”. Acest spectacol a fost realizat de copiii nevăzători de la Centrul de zi „Rază de lumină” împreună cu pictorul Dan Brad. Iniţiatorii acestei puneri în practică a talentului copiilor amintiţi au fost cei de la Asociaţia Catharsis Braşov, prin preşedinta acestei organizaţii, Azota Popescu, dar şi senatorul liberal Sebastian Grapă.

Lucrările micilor artişti au expuse pe holurile Consiliului Judeţean Braşov şi ale Prefecturii şi toţi aceşti copii au primit diplome din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. 

Interesant de amintit este că această expoziţie, a copiilor nevăzători, a fost prima de acest gen din România şi, din câte am aflat, una din puţinele din lume. Astfel, zece copii orbii, însoţiţi de părinţii acestora, au expus, plin de emoţii 18 picturi şi două panouri referitoare la activitatea lor. 

„Ideea de a picta împreună cu persoane nevăzătoare a încolţit în mintea mea de foarte mult timp, din momentul când am văzut că pot picta cu sufletul şi că pot aşterne pe pânză, soarele din suflet, aşa cum am mai spus ”, ne-a spus coordonatorul întru artă al acestor copii, pictorul Dan Brad. Totodată, promotorii acestui demers spun că acest act artistic este parte a unui proiect educaţional finanţat de Schaeffler România. 







sursa: MONITORUL EXPRES (29 aprilie 2013)
autor: HARALD ODATEANU

“SOARELE DIN SUFLET”, CERC DE PICTURA CU COPII NEVAZATORI

Un foarte îndrăzneţ proiect de educaţie a fost iniţiat de Asociaţia „Catharsis“ şi de artistul plastic Dan Brad, care îşi propune să dezvolte simţul artistic al copiilor nevăzători ce frecventază Centru de Zi „Raza de Lumină“. Copiii şi tinerii nevăzători au primit cu foarte mult entuziasm propunerea de a învăţa să picteze, iar zece dintre ei au participat deja la pima întîlnire a cercului de pictură ce va fi coordonat de pictorul Dan Brad. „Ideea de a picta împreună cu persoane nevăzătoare a încolţit în minea mea de foarte mult timp, din momentul cînd am văzut că pot picta cu Sufletul şi că pot aşterne pe pînză, Soarele din Suflet”, a spus pictorul la prima întîlnire cu elevii săi nevăzători. La prima lecţie de pictură, copiii şi tinerii s-au familiarizat cu pensulele, cu cuţitul de pictură, cu pînza şi cu culorile şi au trebuit să reprezinte tricolorul românesc. „Parafrazînd proverbul italian «Nu trebuie să vezi, ca să ajungi departe!» putem afirma cu certitudine, că nu trebuie să vezi ca să visezi. Avem credinţa că şi prin această formă de terapie prin artă vom reuşi să transformăm o dizabilitate în abilitate“, a spus şi Azota Popescu, preşedintele Asociaţiei „Catharsis“. Copiii de la cercul de pictură „Soarele din suflet“ se vor întîlni de două ori pe lună şi speră ca, peste două-trei luni, să poată chiar vernisa prima lor expoziţie, pe care vor să o intituleze „Emoţia Picturii Nevăzute“.






sursa: NEWSBV (23 aprilie 2013)
autor: SEBASTIAN DAN

CERC DE PICTURA PENTRU COPIII NEVAZATORI !

Pictorul braşovean Dan Brad împreună cu Asociaţia Catharsis Braşov, copiii nevăzători, părinţii şi educatorii lor vă invită la un joc cromatic, ,,scris” într-un altfel de alfabet Braille.

Vineri, 26 aprilie 2013, începând cu ora 12.00, la Centrul de zi “Rază de lumină” Braşov va avea loc prima întâlnire a copiilor cu emoţia culorilor nevăzute.

Inițiativa îi aparţine pictorului braşovean şi se înscrie într-un proiect artistic educaţional, un act îndrăzneţ, plin de curaj, pasiune, răbdare, iubire şi altruism pentru semeni.

Stimulaţi de ideea măreaţă şi talentul valorificat prin exerciţiu constant al pictorului – profesor de această dată, copiii vor picta ceea ce şi-au dorit din prima clipă în care au aflat despre generoasa iniţiativă: Soarele, Cerul albastru şi nemărginit, trandafiri cu petale gingaşe, liniştea, tabla de şah…

“Ideea de a picta împreună cu persoane nevăzătoare a încolţit în mine de foarte mult timp, din momentul când am văzut că pot picta cu Sufletul şi că pot aşterne pe pânză, Soarele din Suflet”, spune pictorul Dan Brad.

,,Lucrările copiilor vor fi reunite într-o primă expoziţie, denumită “Emoţia Picturii Nevăzute”,care va inclusă într-un catalog de artă, drept mărturie a şansei la educaţie, oferită copiilor nevăzători de Dumnezeu prin aleşii Lui – oameni speciali pentru copii speciali. Proiectul este finanţat de sponsorul tradiţional al Centrului de zi Rază de lumină – Ina Schaeffler. Avem credinţa că şi prin această formă de terapie prin artă, vom reuşi să transformăm o dizabilitate în abilităţi. Parafrazând proverbul italian  «Nu trebuie să vezi, ca să ajungi departe!», putem afirma cu certitudine, că: Nu trebuie să vezi ca să visezi… Să visezi că poţi cânta la pian, deşi nu vezi, e normal! Dar e nevoie de talent şi de perseverenţă. Să visezi să patinezi, sau să schiezi sau să înoţi, deşi nu vezi, este doar un act de voinţă, de curaj şi încredere în cel de lângă tine. Dar, să nu vezi şi totuşi să visezi, că poţi să pictezi chipul mamei pe care nu l-ai văzut niciodată, este sublim! Cum sublimă este ideea pictorului braşovean Dan Brad de a realiza un cerc de pictură pentru copiii braşoveni nevăzători! Sublim!“, a delcarat Azota Popescu, presedinta Asociatiei Catharsis.